Ivan Sakal – technologie pro úspory energií

O společnosti
Jmenuji se Ivan Sakal. V květnu roku 1995 jsem stál u zrodu společnosti SWEP, spol. s r.o., společně s rakouským partnerem. V současnosti patří SWEP mezi nejvýznamnější dodavatele deskových výměníků na světě i na našem trhu.
Od roku 2001 se pokouším doplnit nabízenou řadu o výrobky SUP. Dle dosavadních zkušeností totiž tento typ výměníků na trhu chyběl. Jedná se o speciální výměníky pro rekuperaci odpadních vod, a to bez potřeby předchozích úprav.

Základní princip zisku energie z odpadní vody
Ve většině průmyslových provozů, jako například v prádelnách, lihovarech, textilních barvírnách, plaveckých bazénech, vývařovnách apod., dochází ke ztrátám tepelné energie mimo jiné i tím, že se vypouští znečištěná odpadní voda, která je ještě teplá. Ta se vypouští buď přímo do kanalizace, nebo se ještě před vypuštěním musí dochlazovat. V každém případě se pro technologický proces voda musela ohřát a vložený energetický potenciál skončí v kanálu.
Speciální výměníky typu SUP nabízejí jedinečnou možnost tuto energii alespoň částečně získat zpět a vrátit ji do technologie. Jedinečnost konstrukce SUP spočívá v tom, že odpadní voda nevyžaduje před vstupem do výměníku žádné čištění, filtraci, nebo jakoukoliv další úpravu, což celý proces rekuperace značně zlevňuje.
Zároveň dojde k žádoucímu vychlazení odpadu, který je poté možno bez problémů vypustit do kanalizace.

Tímto způsobem lze získat zpět 20–50 % nákladů vynaložených původně na ohřev vody. Úspora se samozřejmě liší a je logicky ovlivněna množstvím a teplotou zpracovávaného odpadu. Návratnost vložené investice se pohybuje mezi 1–3 roky. Zejména velké aplikace s dvousměnným nebo, ještě lépe, nepřetržitým provozem dosahují obrovsky rychlé návratnosti.

Výměníky jsou vyráběny z nerezového ocelového plechu síly 2–3 mm.
První realizované výměníky již slouží 15 let a životnost se odhaduje na 30–35 let.

Řada výměníků se vyrábí v takových velikostech, aby bylo možno plynule volit výměník dle vteřinového průtoku odpadu od 0,2 l/s až do 8 l/s. V ostatních případech, které není možno postihnout sériovou produkcí, se navrhují výměníky přímo pro daný případ.

Produkty:
  • výměník SUP - 400: počet absorbérů 1×400, množství vody: 0,1–0,4 l/s;
  • výměník SUP - 980: počet absorbérů 1×980, množství vody: 0,2–1,0 l/s;
  • jednotka SUP - 1: počet absorbérů 16×980, množství vody: 1,2–8,0 l/s;
  • jednotka SUP - 2: počet absorbérů 12×980, množství vody: 1,2–6,0 l/s;
  • jednotka SUP - 3: počet absorbérů 8×980, množství vody: 0,6–4,0 l/s;
  • jednotka SUP - S: počet absorbérů 4×980, množství vody: 0,4–2,0 l/s;
  • jednotka SUP - XS: počet absorbérů 2×980, množství vody: 0,2–1,0 l/s;
  • malý koupelnový výměník – úsporné sprchování.